שלג וענבים – איך הוא עוזר ליין?

/
שלג וענבים – איך הוא עוזר ליין?

ההבדל בין יין טוב לכזה שפחות יכול להיות ההבדל בין כמה מעלות בטמפרטורה. יין טוב נוצר מענבים איכותיים והענבים רגישים מאוד למזג האויר שיכול להכריע איך יהיה הבציר באותה השנה. יש שונים בין גידול ענבים לגידולים אחרים ובגידולים מסוימים החקלאים מתפללים שלא ירד עליהם שלג ושהטמפרטורה לא תהיה נמוכה מידי שלא כמו בענבים, שצריכים מנות קור טובות כשהם בגובה 700-600 מטר מעל לפני הים. 

אין יינן שלא מברך על בואו של השלג באזור הצפון. הייננים טוענים שהטמפרטורה הנמוכה שמביא עימה השלג מאפשרת לענבים לשמור על חמיצות ובמקביל לפתח טעמים נפלאים. כמות השלג שתרד בחורף תשפיע ישירות על הבציר האביבי העתידי. 

חשיבות מיקום הכרם

אז איך שלג עוזר ליין כבר הבנו אבל חשוב לדעת שגם למיקום הכרם יש השפעה על איכות הענבים והיין שיופק. מה שמשפיע על אופי היין הוא מרכיבים שונים כמו הלחות, הרוח והקרקע והנה קצת פירוט על הגורמים השונים

השפעתה של הרוח

לרוח יש השפעה על גידול הענבים וכשהיא חזקה, היא יכולה לגרום לנזק לא קטן. השפעה אחת שיש לה היא העפה של הרשתות והניילונים מהחממות ומבתי הרשת, כשתפקידם של בתי הרשת לשמור על הגפנים ממזג אויר קיצוני. בנוסף יש ענפים שלא קשורים בצורה מיטבית ואלו מועדים להישבר בגלל הרוח. אך יותר מהכול לרוח יש אפקט של הפיכת המים שעל הצמח לאדים מה שאומר שהצמח מאבד נוזלים. 

השפעת טמפרטורת הקרקע

לטמפרטורת הקרקע יש השפעה על הגידול ולא סתם החקלאים בודקים את הטמפרטורה בתדירות גבוהה יחסי. איך משפיעה טמפרטורת הקרקע על הגפנים? לגפן צריך להיות מספיק ברזל בכדי לגדול בצורה תקינה, כן, בדיוק כמו שהאדם צריך ברזל כדי להתפתח. אם יש חוסר בברזל אפשר להוסיף לאדמה מנות ברזל אך האדמה לא סופגת את הברז בכל טמפרטורה שהיא. מתי כן? כשהאדמה היא בטמפרטורה של מעל ל-15 מעלות. אם הקרקע קרה יותר מה שאומר בטמפרטורה נמוכה יותר מ-15 מעלות לא תהיה משמעות להוספת הברזל לאדמה.

השפעתו של הגשם

כשאין גשם עושים שימוש בטפטפת עד לעונת הבציר אבל כל עוד יש גשם, מנצלים את היתרונות שלו לגמרי. הגשם קודם כל חוסך מים, הוא חוסך השקיה של הכרמים באמצעות טפטפת. בנוסף, הוא מנקה את הקרקע בכך שהוא שוטף את המלחים שהצטברו במהלך הקיץ. הוא מספיג את האדמה והוא מאפשר גידול מוצלח לאורך תקופה ארוכה. 

חשיבות מנות הקור

הגפן צריך אם כן מנות של קור. זהו צמח שנכנס לתרדמת חורף ואחת הדרכים שלו להתעורר הוא לספור מנות של קור. במילים אחרות, הגפן מרגיש את הטמפרטורה וכשהאוויר מתחיל להתחמם הוא מתחיל להתעורר. החקלאים גם מודדים את הטמפרטורה במהלך החורף כמה פעמים ביממה בכדי לדעת מתי להתחיל לגזום כי גיזום מוקדם מידי עלול לגרום לנזק לצמח.

כשאתם יושבים לשתות את היין שלכם, בין אם זה עם בת הזוג בארוחה רומנטית ובין אם זה עם חברים או בני משפחה באירוע מיוחד או סתם בארוחת ערב, תעצרו רגע ותעדו כבוד למשקה שעומד להיכנס לגוף שלכם. הוא נוצר מצמח שרגיש מאוד לטמפרטורות והוא עבר לא מעט בדרך עד שהוא הגיע לכוס שלכם. ייננים חובבים לא תמיד מכירים את הפרטים הללו ואלו שכן, יודעים להעריך את מה שיש להם ביד. אם תטיילו בצפון, באזורים בהם יש כרמים ושלג, תדעו את הקשר בין שני אלו ואיך השלג תורם לטעמו של היין ולהצלחת הגידול שלו.

כתבות נוספות

הכניסה לאתר זה מגיל 18 ומעלה

האם עברת את גיל 18?