דבש מאנוקה, הוא דבש המיוצר על טהרת צמח אחד ויחיד, עץ המאנוקה, ולכן, הטעם שלו מיוחד ותכונותיו ייחודיים.
צמח המאנוקה
צמח המאנוקה, מוכר בשמו הלועזי Leptospermum Scoparium.
הצמח גדל בעיקר בניו זילנד, ובאיזורים מסויימים באוסטרליה. זהו מעין שיח פורה, הצומח על אדמה חשופה, אך בהחלט יכול להגיע למימדיו של עץ.
הוא עץ ירוק עד, צפוף מאוד ועליו קטנים, יש לו פרחים לבנים, בעלי חמישה עלי כותרת.
זנים רבים של הצמח, משמשים למטרות גינון. רבים מהזנים נמצאים בניו זילנד, ומיוצאים כשתילים לחו”ל.
קיים קושי לגדל את הצמח בניו זילנד, מפני שישנם חרקים ספציפיים, המייצרים צוף, אשר מתפתח לטחב, ההורס את הצמח.
שימושים קדומים בהיסטוריה
בעבר המאוד רחוק, הגזעים והענפים של עץ המאנוקה, שימשו ליצירת כלי עבודה.
הנסורת שימשה לעישון בשרים ודגים.
ייצור דבש לצרכים רפואיים.
היו שעשו שימוש אומנותי בעץ, בגילוף.
הפקת שמן למטרות רפואיות, באמצעות אידוי העלים במים.
באירופה הקדומה, נהגו להשתמש בעלי הצמח לשתיה, בכדי לרפא בעיות בשתן, והורדת חום.
אידוי העלים במים, שימשו להצטננות.
מהעלים ומהקליפה עשו תמצית, למריחה על הכווצות שרירים וכאבי מפרקים.
הגומי הלבן, ניתן לשימוש תינוקות יונקים, ושימשו גם, לכוויות.
ללעיסת הקליפה ייחסו תכונות מרגיעות ומרדימות.
אז מה חדש בדבש?
לדבש המאנוקה, מיוחסות סגולות רפואיות, כמחטא, אנטי בקטריאלי, מרפא פצעים, ומחזק את המערכת החיסונית.
בסין, משתמשים בו, לצרכים קוסמטיים.
טעם הדבר הוא עירוב של טעמים ומרקמים. הטעם חזק ודומיננטי, שומני, עשבוני, פרחוני ומעט מריר. ריחו כריח אדמה לחה, ארומטי, עצי.
השמן האתרי, המאפיין את על הצמח, מגינים עליו מפני פטריות, חיידקים ומזיקים, ולכן, נוטים להאמין שהוא אנטיביוטיקה טבעית.
הצמח מכיל, נוגדי חימצון ברמה גבוהה מאוד, ויטמינים ומינרלים. הוא מכיל רכיב הנקרא UMF, בעל עמידות לחום ואנטי בקטריאליות.
בשל היות מונע התרבות חיידקית וקוטל חיידקים, הוא גם משמש תרופה למחלת המעיים, הליקובקטר פילורי.
דבש המאנוקה, מנטרל דלקות, מקל על אולקוס ורפלוקס, ומאזן לחץ דם, מקל על גזים ונפיחות בבטן.
דבש המאנוקה, בעל ערך קלורי נמוך יותר, מכל דבש אחר.
שימושים בעולם המודרני
דבש המאנוקה, משמש בעיקר לריפוי פציעות וכוויות.
מחקרים הוכיחו כי לדבש יש אפקטיביות, גם במקרים של טיפול בעור, כמו, אקזמה ודרמטיטיס.
הוא מקל על גרום צורב ושיעול, וכן, יעיל לבריאות מערכת העיכול.
דבש המאנוקה משפר אלרגיות, מחזק אנרגיה ולכן משפר את איכות החיים.
דבש המאנוקה משחרר באיטיות את הגליקוגן, ולכן הוא משפר את איכות השינה.
מינונים לשימוש בדבש המאנוקה
- על מנת להשיג את היתרונות, של הטיפול במערכת העיכול, יש לצרוך גין כף אחת, לשתי כפות דבש מאנוקה, מדי יום, על בטן ריקה.
- להקלה על כאבי גרון, יש לערבב את הדבש, בכוס תה.
- לריפוי פצעים, חתכים, אקנה, כוויות, אקזמות וכו’, יש למרוח דבש מאנוקה מחום מעט, ולעטוף בתחבושת. יש להחליף מדי יום.
- לחיזוק מערכת החיסון, שיעול ושפעת, יש לצרוך, שתי כפיות דבש מאנוקה לפני השינה, לילדים בין גיל שנה ל-5 שנים.
- לטיפול בשלשול, יש לצורך כף אחת או שתיים, של דבש מאנוקה, בשילוב שתיה מרובה.
מתכוני דבש מאנוקה
- סמוט’י אוכמניות ודבש מאנוקה:
200 גר’ אוכמניות
1 כפית שיבולת שועל
2 כפיות יוגורט
150 מ”ל חלב
2 כפות דבש מאנוקה
לשים בבלנדר ולמזוג – מתאים לשתי כוסות.
- להוסיף כממתק לדייסת שיבולת שועל
- לערבב כפית דבש מאנוקה, ביוגורט
- לשפוך דבש מאנוקה, מעל סלט פירות
- לערבב עם ירקות, ולצלות בתנור
- לערבב ברוטב לסלט
- למרוח מעל מאפינס
- לשפוך מעל פאנקייקס